Marmaris Dalyan

Dalyan, Güney Batı Akdeniz’de Fethiye ile Marmaris arasında kalan dünyanın sayılı ekosistemlerinden biridir.Dalaman havaalanı Dalyan'a çok yakındır. Doğusu ve batısı ormanlarla kaplı ve dağlarla sınırlanan Dalyan, tuzlu ve termal suları ile bizi inanılmaz güzelliklerle karşılıyor. Kanallarda gezmek için Marmaris Dalyan tekne turlarına katılıp güzel vakit geçirebilirsiniz. Doğal özelliklerinden hiçbir şey kaybetmemiş bu harika delta eski tarihiyle ve güzellikleriyle ülkemizin cennet köşelerinden bir tanesidir.
Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden olan Kaunos Antik Kenti, kayalara oyulan kral mezarları, her tarafından akan şifalı kaplıca suları, padişahlara bile hizmet etmiş sultaniye kaplıcaları, yerli ve yabancı bir çok ünlüleri de konuk eden çamur banyoları, labirenti andıran kanallarda doyumsuz tekne gezileri, doğayla baş başa mükemmel koylarda deniz keyfi, Levreğin, mırmırın, mavrinin, kefalin en lezzetlisi, dünyanın ilgisini çeken caretta-caretta kaplumbağaları da Nisandan Eylüle kadar Dalyan'ın misafirleridir. Nil kaplumbağaları ise sürekli Dalyan kanallarında yaşarlar...
Dalyan deltasında soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pek çok kuş buradadır.
Doğa harikası dalyanda tatilini geçirdiğiniz taktirde günübirlik Fethiye, Göcek ve Marmaris’e gidebilirsiniz. Yapabileceğiniz birçok aktiviteden bazıları Dalyan tekne turu, Göcek turu, 12 Adalar turu, Yuvarlak çay ve Toparlar Şelalesi, balık avlama turları, mehtap turları, Saklıkent turu, Ekincik mağaralar turu, Dalyan merkezde bulunan restauranlar, disko ve barlar… Dalyana geldiğinizde doğallığını korumasıyla ünlü dünyanın ilk 6 plajı arasında yer alan 7 km uzunluğunda Türkiye’nin 2. büyük plajı olan Dalyan İztuzu plajına gidebilir, Dalyan Kaunos Antik Kentinde harika bir doğa yürüyüşü yapabilir, Dalyan çamur banyolarıyla da şifa bulabilirsiniz.
Kaya mezarlarıyla ünlü Dalyan Caretta Caretta kaplumbağalarının yaşam sürdüğü, ürediği ve doğallığını koruduğu sahile sahiptir. Ayrıca Dalyan'ın gözdelerinden biri olan Sarıgerme sıcaktan bunalan ve durgun havayı sevmeyenlere doğal klima görevi, sörf ve yelkenciler için vazgeçilmez tatlar sunuyor.
Dalyan Bölgesi Dalyan' in tümüyle kendine özgü coğrafi ve ekonomik özellikleri ve buna bağlı olarak özel bitki türleri ve deniz ürünleri ile içinde yer aldığı bölgeden farklı olduğu hemen fark edilir. Bu farklılığı tarihi değerler daha da belirginleştirir. Bu yüzden Dalyan doğa ve tarihin kucaklaştığı gizli bir yeryüzü cennetidir. İlk kez Anadolu'ya tutkun ünlü hikayeci ve romancı Halikarnas Balıkçısı (Cavit Şakir Kabaağaçlı) ve tanınmış yazar ve çevirmen Azra Erhat'ın kalemi ile ünlenmiştir. Dalyan, iklimin mavi yolculuklarında bir uğrak yerdi. Henüz insan eli değmemiş doğası, tarih öncesine ait kaplumbağaları ve Kaunos antik kentiyle Dalyan, 1987 yılına kadar sadece uzmanların ve meraklıların dikkatini çeken, bu tarihten sonra birden bire dünyada ve Türkiye'de ünlenen bir bölge haline dönüşmüştür. Sıradan turistin yani sıra, alışılmış tatil kalıplarının dışında özel meraklarını tatmin etmek isteyen doğa severlerin de tercih ettiği ideal bir yöredir.

Yorumlar